Ermita del Remei


Expand Photo

L’ermita de la Mare de Déu del Remei, de gran devoció pels canareus, és dedicada a la patrona de la vila. S’ubica en un entorn natural i paisatgístic immillorable, als peus de la Moleta i envoltada d’unes belles vistes panoràmiques que controlen la plana d’Alcanar i la badia dels Alfacs.

Les Festes del Remei d’Alcanar se celebren pels volts del 7 d’octubre, diada del Remei. El culte a la Mare de Déu del Remei està vinculat a l’Ordre dels Trinitaris, un orde religiós aprovat el 1198 que tenia per missió la redenció dels cristians captius en terres musulmanes. Els Trinitaris s’instal·laren a Tortosa el 1579 i això possiblement determinà la construcció del Santuari d’Alcanar.

 ermita del remei alcanar turisme terres ebre-15

Es creu que la devoció a la Mare de Déu del Remei sorgeix arran de l’aparició de l’Orde dels Trinitaris, dedicats a la redempció dels captius de la pirateria.

ermita del remei alcanar turisme terres ebre-15-15

L’ermita del Remei es divideix en dues parts diferenciades: l’ermita i i l’hostatgeria o casa de l’ermità. Feta amb reble arrebossat i emblanquinat i amb carreus ben escairats als angles, ha viscut dues èpoques de construcció: la gòtica que es correspon amb la part més antiga de la nau; i la barroca, que implicà una ampliació del creuer i una cúpula peraltada sobre tambor d’aquest estil, alhora que se li afegeix una petita espadanya al cim de la façana, amb una campana datada el 1726. La cúpula és de teules envernissades amb diferents colors, renovada el 1984. A l’interior, hi penja un àngel de talla d’estil, també, barroc i se’n conserven les restes del Retaule de la Sagrada Família, renaixentista del segle XVI-XVII

Comments

Comments are closed.