Les Cases d’Alcanar


Expand Photo

Les Cases d’Alcanar, conegudes com “Les Cases” s’emplaça al litoral canareu, a 4 km d’Alcanar.

Les Cases d’Alcanar és una de les viles marineres amb més encant de la Costa de l’Ebre, la seva fisonomia d’autèntic poble mariner marcada per una façana marítima que conserva encara les antigues cases de pescadors, juntament amb el port seu port esportiu i pesquer, li confereixen un encant especial únic a les Terres de l’Ebre.

port les cases alcanar

Antigament, el nucli girava al voltant d’una antiga torre de defensa que, amb tres canons, controlava la costa. Aquesta edificació fou destruïda durant la guerra contra Napoleó. A poc a poc, s’anà configurant una petita vila marinera que mentre amarrava les barques a les platges de codolars, construïa la seva església, dedicada a Sant Pere.

les cases d'alcanar

A diferència de la resta de ports pesquers catalans, el de les Cases d’Alcanar, es construí amb l’esforç dels mariners, els quals van haver de fer front a les despeses de construcció, ja que no s’autoritzà la construcció d’un nou port donada la proximitat d’altres ports pesquers importants.

port les cases alcanar delta ebre

Els pescadors de les Cases d’Alcanar desenvolupen tres tipus de pesca: l’arrossegament, el cadup i el tresmall.

El cadup, és un art artesanal de trampa que consisteix en posar uns cadups, una mena de sínies, que a l’oferir amagatall als polps aquests s’introdueixen i són pescats sense adonar-se’n.

cadups les cases alcanar

L’arrossegament consisteix en arrossegar un gran sac pel fons del mar acumulant els peixos i crustàcies de fins a 900 metres de profunditat. Els pescadors surten a les 6 h. del matí i tornen a mitja tarda per vendre el peix a la llotja.

arrossegament les cases alcanar

pescadors les cases alcanar

Finalment, el tresmall és un art de pesca també artesanal fet per tres xarxes de diferent malla on els peixos s’hi queden atrapats. Els pescadors calen al fons de la mar per la tarda i recullen els peixos de matinada abans de que surti el sol, entre el maig i el juny és quan la pesca és més abundant.

les cases d'alcanar

llotja de pescadors de les cases alcanar

El peix i marisc dels pescadors de les Cases d’Alcanar arriba a la taula dels restaurants a través d’una gastronomia marinera heretada de generació en generació. Les Cases d’Alcanar, forma una petita capital gastronòmica a la Costa de l’Ebre amb una abundant oferta de restauració, caracteritzada per la qualitat del peix i marisc que els professionals de la cuina s’esforcen per presentar-lo a taula a través de les seves millors receptes.

Comments

Comments are closed.